Tang Soo Do

Nicolaï zit op Tang Soo Do. "Tang Soo Do is een traditionele Koreaanse krijgskunst en wordt ook wel "Koreaans Karate" genoemd. Tang Soo Do is een systeem van zelfverdediging tegen ongewapende en gewapende belagers. 

Wat hij nu vooral leert is discipline, concentratie, respect en beleefdheidsvormen. Zonder concentratie kan je geen plankjes breken, zonder discipline bereik je de volgende band niet. Respect en beleefdheidsvormen, een buiging naar de Meester als je de dojo naar binnen loopt. Je wenst een medeleerling succes voor je een wedstrijdje speelt en felicteert hem na afloop als hij heeft gewonnen, maar ook als jij hebt gewonnen, zeg je hem of haar nog "goed gedaan". 

Het is moeilijk om gedisciplineerd en geconcentreerd te blijven als je pas 6 bent. Het wordt er met de jaren niet makkelijker op. Al die tefoontjes, apps, mailtjes en andere popups die van alle kanten verschijnen. Hoewel ik mij dikwijls voorneem om pas te reageren wanneer het mij uitkomt, lukt mij dit nauwelijks.

Je moet ook altijd maar bereikbaar zijn. Vooral als startende ondernemer. Bang om potentiële klanten kwijt te raken ben ik 24/7 bereikbaar. Ik reageer zelfs 's nachts als ik een bericht krijg op welk ander kanaal dan ook. Tijdens de karateles, zit ik dit blog te schrijven. Dat vergt ook discipline hoor, bloggen.

Een zware mat wordt opgetild. Iedereen tilt een stuk van de mat. Ik hoor Nicolaï's stem door de Dojo galmen. "Met z'n allen zijn we allemaal sterk!" Wijze woorden van zo'n klein mannetje.

 

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.